wtorek, 12 maja 2015

Kluski Śląskie

Składniki:


  • 1kg sypkich ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej wynosi 4:1.)


  • Przygotowanie:
    1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
    2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
    3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
    4. Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
    5. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
    6. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty.
    7. Odcedzamy i przekładamy na talerz. Serwujemy gorące.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz