wtorek, 12 maja 2015

Bułeczki śniadaniowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka jogurty naturalnego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml gorącej wody wymieszanej z 150 ml zimnego mleka
  • 7 g suszonych drożdży

Przygotowanie:
  1. Do miski wlewamy wodę wymieszaną z mlekiem , dodajemy jajko i jogurt , wszystko razem mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  2. Wsypujemy przesianą mąkę z drożdżami z solą i cukrem  , na koniec dodajemy masło.
  3. Zagniatamy cisto aż samo zacznie odchodzić od rąk.
  4. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce , po tym czasie jeszcze raz przez 5 minut wyrabiamy ciasto , następnie odstawiamy do podwojenia objętości na ok 90 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnice podsypaną mąką i formujemy rulon o grubości ok 10 cm , następnie tniemy go na równe kawałki tak aby wyszło 12 części.Z każdej części formujemy kulkę którą lekko rozciągamy palcami.
  6. Tak przygotowane bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut , w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 st C.
  7. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok 30 minut aż się lekko zarumienią.
  8. Bułeczki są  sprężyste i lekko chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz