piątek, 29 maja 2015

Zupa szczawiowa

Składniki:
2 łyżki jogurtu naturalnego
10 jajek ugotowanych na twardo
10 średnich ziemniaków
słoiczek szczawiu najlepiej własnej roboty lub szczaw świeży
20 dag boczku wędzonego drobno pokrojonego w kostkę
pęczek świeżego kopru
1 duża marchew pokrojona w plastry
seler , por , liść laurowy , kilka ziaren pieprzu
2 litry wody
sól i pieprz mielony do smaku
ząbek czosnku
kostka ziołowo - drobiowa
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , umyte przełożyć do garnka zalać wodą , dodać por , seler , liść laurowy oraz ząbek czosnku i drobno pokrojony boczek a także kostkę ziołową.
  2. Gdy już ziemniaki będą miękkie dodać szczaw , ziarna pieprzu oraz koperek i łyżeczkę cukru.
  3. Podgotować z 5 minut i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dogotować jeszcze chwilkę i zdjąć z gazu.
  4. Dodać jogurt naturalny ( jeśli boimy się że się zważy ,można go wymieszać z ciepłą wodą i wlać do zupy) , dodać jajka pokrojone lub rozdrobnione widelcem.zupę wymieszać i podawać na ciepło :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz