niedziela, 24 maja 2015

Rurki z kremem

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli
Ponadto na krem:

  • 600 ml śmietany kremówki + serek mascarpone
    Kremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru lub wykorzystać jako nadzienie krem karpatkowy .

Przygotowanie:
  1. Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. 
  2. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  3. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. 
  4. Wystudzić, nabić kremem.
  5. Jak nie posiadamy foremek , można użyć folii aluminiowej , zdj poniżej





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz