środa, 20 maja 2015

Jabłka pod pierzynką

Składniki : - ciasto kruche
2 łyzki miękkiego masła 2 szklanki mąki 3 łyżeczki cukru pudru opak.proszku do pieczenia 6 jabłek kwaskowatych
-pianka
2 galaretki gruszkowe 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego ( zimnego) 500 ml wrzątku 2 łyżki cukru drobnego garść namoczonych rodzynek

Przygotowanie:
1.Zagnieść ciasto kruche z maki , cukru , masła i proszku do pieczenia.Schłodzić je przez 30 minut w zamrażarce.Jabłka obrać i pokroić w grubsze paski.Ciasto rozłożyć na blaszce , na wierzch ułożyć jabłka i piec ok 30 minut w 180 st .C 2.Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia. 3.Mleko przelać do miski, wsypać cukier i wrzucić rodzynki , następnie urabiać na najwyższych obrotach przez ok 8 minut.Wlać schłodzone galaretki i mieszać jeszcze ze 2 minuty robotem. 4. Masę mleczną wylać na upieczone i wystudzone ciasto.Wstawić do lodówki na 3 godziny. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz