wtorek, 12 maja 2015

Pyzy ziemniaczane

Składniki:


  • 1,5 kg surowych ziemniaków mączystych,
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków mączystych,
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypty soli.

  • Przygotowanie:
    1. Ziemniaki surowe należy obrać i zetrzeć na tarce, a także wycisnąć z nich sok za pomocą szmatki. 
    2.  Ziemniaki ugotowane natomiast należy wystudzić i zmielić w maszynce.
    3. Następnie łączymy te dwa składniki, dodając do nich jajka oraz mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki powinny uzyskać jednolitą konsystencję. 
    4. Formujemy kuleczki ,  które następnie trzeba obtoczyć w mące ziemniaczanej.
    5. Pyzy gotujemy w gorącej i osolonej wodzie przez 6-8 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Możemy do wody dodać także kilka kropel oleju. 
    6. Pyzy podajemy na ciepło.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz