poniedziałek, 26 listopada 2012

ZUPA WĘGIERSKA GULASZOWA

Składniki:

  • 1 papryka chili 
  • 30 dag kiełbasy cienkiej
  • 2 duże cebule
  • pół kilo ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami i czosnkiem ( może być zwykły )
  • 2 łyżki masła
  • majeranek
  • ziarenka smaku Winiary
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • por 
  • seler
  • 1 duża marchewka
  • 30 dag mięsa gulaszowego
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
Przygotowanie
  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody i zagotowujemy.
  2. Obieramy ziemniaki , kroimy drobno w kostkę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą.Wkładamy pora, selera i drobno pokrojoną marchewkę cały czas gotujemy.
  3. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Cebulę obieramy i siekamy przekładamy na patelnie.Dodajemy pokrojoną kiełbasę i mięso gulaszowe oraz masło i wszystko razem podsmażamy przez ok 5 minut. Wrzucamy do garnka.
  5. Papryczkę chili myjemy i kroimy wzdłuż, usuwamy pestki. Papryczkę bardzo drobno kroimy wrzucamy do garnka.
  6. Wyjmujemy pora i selera.
  7. Dodajemy koncentrat dokładnie mieszamy.
  8. Doprawiamy do smaku papryką słodką i ziarenkami smaku, na sam koniec dodajemy majeranek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz