czwartek, 8 listopada 2012

PLACUSZKI NA SODZIE

Składniki;

  • 1/2 l kwaśnego mleka lub maślanki
  • półtorej szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania gotowych placuszków.
Przygotowanie
  1. Do głębokiego naczynia wlewamy kwaśne mleko, dodajemy mąkę i pozostałe składniki.
  2. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Masę odstawiamy na 10 minut.
  4. Po 10 minutach za pomocą łyżki nakładamy ciasto na gorący olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone placki posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz