czwartek, 8 listopada 2012

OSZCZĘDNE KOTLETY MIELONE

Składniki

  • pół kilo mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • duża cebula
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki przyprawy kucharek
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Przygotowanie
  1. Kaszę gotujemy w gorącej wodzie z 2 łyżkami kucharka.Gotowa kaszę odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego, następnie dodajemy jajko, przyprawę do mięsa mielonego i wsypujemy kaszę,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Wyrabiamy jednolita masę . Jeśli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. 
  4. Z masy formujemy okrągłe kotleciki które smażymy na gorącym oleju z obu stron lekko je przygniatając widelcem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz