Składniki;
- 1 jajko
- szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 1/2 szkl mąki pszennej
- pół kilo mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szkl wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżka przyprawy kucharek
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Farsz ;
- Cebulę kroimy drobno i przekładamy do rondelka.
- Dodajemy mięso mielone.
- Wodę mieszamy z olejem i wlewamy do rondelka.
- Na wolnym ogniu cały czas mieszamy mięso aby się nie przypaliło, pod koniec duszenia dodajemy przyprawy.
- Pod duszone mięso przekładamy do miseczki aby wystygło.
Ciasto na pierogi ;
- Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc kopczyk.
- Po środku robimy wgłębienie w które wbijamy jajko, wlewamy olej i dodajemy szczyptę soli.
- Wszystko razem mieszamy dolewając po woli gorącą wodę tyle aby powstała jednolita masa. Ilość wody zależy od chłonności mąki.
- Zagniatamy jednolite ciasto.Dobrze wyrobione ciasto nie przywiera do rąk,gdy jest zbyt kleiste podsypujemy mąką i ugniatamy.
- Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. , następnie wykrawamy za pomocą szklanki lub specjalnej formy kółka, nadziewamy farszem i lepimy pierogi.
- Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju. Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz