czwartek, 8 listopada 2012

PIEROGI Z MIĘSEM


Składniki;
-ciasto na pierogi
  • 1 jajko
  • szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 1/2 szkl mąki pszennej
- farsz mięsny
  • pół kilo mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szkl wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka przyprawy kucharek
  • pieprz do smaku
Przygotowanie
Farsz ;


  1. Cebulę kroimy drobno i przekładamy do rondelka.
  2. Dodajemy mięso mielone.
  3. Wodę mieszamy z olejem i wlewamy do rondelka.
  4. Na wolnym ogniu cały czas mieszamy mięso aby się nie przypaliło, pod koniec duszenia dodajemy przyprawy.
  5. Pod duszone mięso przekładamy do miseczki aby wystygło.
Ciasto na pierogi ;
  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc kopczyk.
  2. Po środku robimy wgłębienie w które wbijamy jajko, wlewamy olej i dodajemy szczyptę soli.
  3. Wszystko razem mieszamy dolewając po woli gorącą  wodę tyle aby powstała jednolita masa. Ilość wody zależy od chłonności mąki.
  4. Zagniatamy jednolite ciasto.Dobrze wyrobione ciasto nie przywiera do rąk,gdy jest zbyt kleiste podsypujemy mąką i ugniatamy.
  5. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. , następnie wykrawamy za pomocą szklanki lub specjalnej formy kółka, nadziewamy farszem i lepimy pierogi.
  6. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju. Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz