
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 15 g świeżych drożdży (1,5 łyżeczki drożdży instant)
- 2 czubate łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie
- W misce rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy 100 g mąki ( 10 łyżek płaskich ) i mieszamy do zniknięcia gródek i powstania jednolitej masy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na całą noc ,przynajmniej na 7 godzin.
- Na następny dzień drożdże mieszamy z pozostałą mąką i solą. Wyrabiamy ciasto , aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza ok 10 minut.
- Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę.
- Po godzinie ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy 5 minut. Formujemy na kształt bochenka i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C do którego wkładamy miseczkę metalową z wodą.
- Chleb przed włożeniem do piekarnika nacinamy w poprzek ostrym nożem i smarujemy delikatnie ciepłą wodą z dodatkiem szczypty cukru. Pieczemy 20 minut.
- Upieczony chleb przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz