sobota, 17 listopada 2012

DOMOWY CHLEB PSZENNY

Składniki;

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 15 g świeżych drożdży (1,5 łyżeczki drożdży instant)
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie
  1. W misce rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy 100 g mąki ( 10 łyżek płaskich ) i mieszamy do zniknięcia gródek i powstania jednolitej masy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na całą noc ,przynajmniej na 7 godzin.
  2. Na następny dzień drożdże mieszamy z pozostałą mąką  i solą. Wyrabiamy ciasto , aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza ok 10 minut.
  3. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę.
  4. Po godzinie ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy 5 minut. Formujemy na kształt bochenka i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy na 20 minut. W tym  czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C do którego wkładamy miseczkę metalową z wodą.
  5. Chleb przed włożeniem do piekarnika nacinamy w poprzek ostrym nożem i smarujemy delikatnie ciepłą wodą z dodatkiem szczypty cukru. Pieczemy 20 minut.
  6. Upieczony chleb przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz