czwartek, 8 listopada 2012

PIECZONE ZIEMNIACZKI

Składniki

  • 1 kg małych obranych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka drobiowa
  • szklanka gorącej wody
  • duża łyżka przyprawy kucharek
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrane i umyte wkładamy do garnka z gotującą posoloną wodą na 10 minut.
  2.  Naczynie żaroodporne ( może być też blaszka do ciasta) smarujemy masłem.
  3. Do wysmarowanego naczynia przekładamy ziemniaki ,posypujemy przyprawą kucharek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C na około 1 godzinę (czas pieczenia jest zależny od wielkości ziemniaków).
  4. Kostkę drobiową rozpuszczamy w szklance gorącej wody ,następnie od czasu do czasu polewamy ziemniaki aby nie przywarły do naczynia.
  5. Upieczone podajemy z masłem lub jako dodatek do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz