środa, 31 października 2012

PLACKI ZIEMNIACZANE

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag kiełbasy cienkiej
  • 2 jajka
  • 2 duże łyżki kucharka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach.Odsączyć od namiaru wody przez czystą ściereczkę.
  2. Wodę z ziemniaków odstawić na bok, jak się ustoi zlać delikatnie wodę a mąkę zebraną na dnie dodać do ziemniaków.
  3. Cebulę obrać i pokroić drobno.Czosnek rozgnieść i razem z cebulą  dodać do masy ziemniaczanej.
  4. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Podsmażoną kiełbasę połączyć z masa ziemniaczaną.
  5. Do masy dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę.
  6. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz