wtorek, 24 lipca 2012

RYŻ Z MIĘSEM MIELONYM i WARZYWAMI

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka vegety
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dag fasoli szparagowej
  • 4 duże marchwie i 2 cebule
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona i żółta papryka
  • mały ketchup pikantny i łagodny
  • sól i pieprz
  • majeranek
Przygotowanie
  1. Marchew pokroić w plastry, cebule w krążki, papryki w paski a fasolę szparagowa w niewielkie kawałki.Warzywa poddusić na maśle aż zmiękną.
  2. Mięso mielone podsmażyć na patelni.
  3. Do mięsa dodać warzywa i kukurydzę, doprawić solą i pieprzem.Wlać ketchupy i dokładnie wymieszać cały czas trzymając na ogniu.Na koniec dodać majeranek w dłoniach roztarty.
  4. Ryż ugotować we wrzątku z liśćmi laurowymi i łyżką vegety.
  5. Ryż wyłożyć na talerze i polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz