wtorek, 31 lipca 2012

CUKINIA A'LA ANANAS

Składniki:

  • 3kg cukinii
  • 2 l wody zimnej przegotowanej
  • 1 kg cukru
  • 2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 zapach ananasowy
Przygotowanie
  1. Cukinię obrać ze skóry, wyrzucić gniazdo nasienne( miąższ). Pokroić w kostkę.
  2. Cukinię przełożyć do garnka zalać 2 l wody ,dodać cukier  i cukier waniliowy oraz kwasek cytrynowy.Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 24 godziny.
  3. Po 24 godzinach dodać zapach ananasowy i gotować 5 minut.
  4. Gorące wkładać do słoików,dokładnie zakręcić nie wekować.
  5. Tak przygotowana cukinia idealnie zastępuje prawdziwego ananasa jako dodatek do ciast i innych deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz