niedziela, 20 maja 2012

KOPYTKA Z MIĘSEM MIELONYM

Składnik:
-ciasto

  • 17 ugotowanych ziemniaków
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
-farsz

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 cebule
  • pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
  1. Ugotowane ziemniaki zagnieść ,dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.Wyrobić jednolite ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić na długie paski, następnie każdy pasek na kwadraty.
  3. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć z mięsem, doprawić pieprzem i solą do smaku.
  4. Farsz położyć na cieście i złożyć na pół, końce zlepić.
  5. Kopytka gotować we wrzątku w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
  6. Ugotowane i odsączone usmażyć na złoty kolor, podawać z ziemniakami i wiosenną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz