-ciasto
- 17 ugotowanych ziemniaków
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- gałka muszkatołowa
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki zagnieść ,dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.Wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić na długie paski, następnie każdy pasek na kwadraty.
- Cebulę posiekać drobno i podsmażyć z mięsem, doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Farsz położyć na cieście i złożyć na pół, końce zlepić.
- Kopytka gotować we wrzątku w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
- Ugotowane i odsączone usmażyć na złoty kolor, podawać z ziemniakami i wiosenną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz