sobota, 21 lutego 2015

Kaczka w sosie warzywnym

Składniki:

  •  młoda kaczka ( moja 2,66 kg)
  • przyprawa do dań śródziemnomorskich
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • mieszanka warzyw chińskich 250 g
  • śmietana 18 %
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Kaczkę umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym .
  2. Natrzeć przyprawami do dań sródziemnomorskich oraz kurczaka , wstawić do lodówki najlepiej na noc.
  3. Dwie kostki rosołowe rozpuścić w 200 ml gorącej wody.Gotowy bulion wlać do żaroodpornego naczynia , na wierzch ułożyć kaczkę.
  4. Kaczkę piec w 180 st C przez 2 godziny , każdą stronę po godzinie- po tym czasie kaczkę przewrócić na drugą stronę i podlać powstałym sosem.( gdy kaczka jest miękka tzn ze jest już upieczona)
  5. Warzywa zalać 2 szklankami wody , zagotować.Doprawić do smaku solą i pieprzem .Zaprawić śmietaną. Gotować jeszcze 5 minut.
  6. Kaczkę ułożyć na talerzu i polać sosem warzywnym , można podawać z ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz