poniedziałek, 2 lutego 2015

Domowe bułeczki

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
1 ½ łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła



Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15 - 17 min. w temperaturze 225°C. 
Na wierzch dałam starty ser :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz