niedziela, 8 lutego 2015

Kulebiaczki

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej typ 650
  • 3 dag drożdzy
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 szkl ciepłego mleka
Farsz:
  • 2 jajka
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • garść mieszanki mrożonych warzyw chińskich 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
  • jajko do posmarowania
Przygotowanie
  1. Drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem szczypty cukru.
  2. Pozostałe składniki ciasta przekładamy do malaksera , dodajemy wyrośnięte drożdże , wyrabiamy 3 minuty na jednolite gładkie ciasto.
  3. Ciasto wykładamy do lekko posypanej mąką miseczki , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia- podwojenia objętości.
  4. Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy jajka , warzywa , przyprawę Kucharek oraz sól i pieprz , wyrabiamy jednolitą masę.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka równych kawałków , każdy kawałek rozciągamy palcami w kształt prostokąta. 
  6. Ciasto smarujemy mięsem , następnie zwijamy w rulonik.
  7. Kładziemy na blaszce z pergaminem , każdy kulebiak smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez ok. 30 minut ( kulebiak powinien być brązowy z wierzchu).
  9. Upieczony kulebiak kroimy w zgrabne porcje ,  podajemy do barszczu lub jako dodatek do sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz