czwartek, 5 lutego 2015

Bułki drożdżowe

Składniki :

  • 100 g drożdży świeżych lub 6 łyżeczek instant
  • 1 kg mąki typ 650
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 12 łyżeczek cukru kryształ
  • 100 g masła 
  • marmolada 
  •  cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Drożdże kruszymy , dodajemy 3 łyżeczki cukru i 1 szklankę ciepłego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiewamy z cukrem i solą.Dodajemy jajka , rozczyn z drożdży i pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone wystudzone masło.
  3. Zagniatamy ciasto , gdy będzie gładkie , odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy kawałki formujemy kulki  z nich placuszki i nakładamy marmoladę  , następnie znowu formujemy kulki.
  5. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st C.
  6. Upieczone posypujemy  cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz