niedziela, 8 lutego 2015

Gołąbki z kapustą pekińską

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól i pieprz
  • jajko
  • duża kapusta pekińska
Przygotowanie
  1. Ugotować ryż z dodatkiem soli.
  2. Kapustę pekińską podzielić na osobne listki , każdy listek wrzucić do wrzącej wody na ok 3 minuty.Po wyjęciu z garnka liście przelać zimną wodą.
  3. Mięso połączyć z jajkiem i wystudzonym ryżem doprawić przyprawą , solą oraz pieprzem.
  4. Na każdym liść nakładać łyżkę mięsa , zwinąć w rulon , boki kapusty do środka.
  5. Tak przygotowane gołąbki układać w garnku , na spód najlepiej położyć kilka listków kapusty zeby gołąbki się nie przypaliły.
  6. Gołąbki zalać zimną wodą.
  7. Gotować ok 30 minut. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy.
  8. Podawać z ziemniaczkami .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz