sobota, 16 lutego 2013

CIASTO ,,KRÓWKA"


Składniki ;
- na ciasto
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżki miodu
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  •  1/2 łyżeczki sody
- na masę 
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- dodatkowo
  • 1/2 puszki masy krówkowej ( kajmak )
  • orzechy lub posypka czekoladowa do posypania
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączmy. Następnie wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto będzie jednolite. Formę ( 26×20 cm ) lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy ( możemy także podzielić, je na dwie części i upiec osobno ). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do lekkiego zarumienienia skórki. Ostudzone ciasto przekrawamy nożem strunowym lub zwykłym.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Masę przekładamy na płat ciasta i przykrywamy drugim płatem, lekko dociskając.
  3. Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i ogrzewamy, aby lepiej się rozprowadzała. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami lub inną ulubioną  posypką. Ciasto wkładamy do lodówki na min. jeden dzień, a najlepsze jest po 3 dniach, ponieważ ciasto zaczyna mięknąć. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz