niedziela, 3 lutego 2013

DOMOWY MAKARON

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
Przygotowanie
  1. W usypanej w kopczyk mące  robimy dołek, wbijamy całe jajko, 3 dokładnie odłączone żółtka i zagniatamy ciasto za pomocą rąk.Ciasto powinno być twarde,sprężyste, jednolite z pęcherzykami powietrza wewnątrz.
  2. Doskonale wyrobione rozdzielamy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy.Odkładamy , by lekko przeschło.
  3. Przesuszone krążki ciasta kroimy na paski szerokość według uznania, następnie kroimy w nitki ( szerokość i długość według uznania). Nitki przesypujemy mąką aby się nie posklejały.
  4. Gotujemy w dużej ilości  wrzącej wody z dodatkiem soli i oliwy lub oleju.Cedzimy na sicie,przelewamy wrzącą wodą,dokładnie odsączamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz