czwartek, 7 lutego 2013

FAWORKI

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szkl śmietany gęstej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • cukier puder do posypania
  • 1 l oleju do smażenia
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiać do miski , dodać cukier, śmietanę , 4 żółtka i ocet.Wszystko dokładnie wymieszać , ugnieść aż uzyska się jednolite ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować dość cienko, pokroić w paski o szerokości 5 cm a każdy pasek w mniejsze prostokąty i następnie  naciąć po środku i przekładać przez nacięcie jeden brzeg ciasta.
  3. Dobrze rozgrzać olej i smażyć z obydwu stron na złoto.
  4. Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju i obtoczyć w cukrze pudrze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz