czwartek, 7 lutego 2013

PĄCZKI ,,MYSZKI''

Składniki:

  • 30 dag mąki (30 łyżek płaskich)
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki ciasta które winny mieć temperaturą pokojową włożyć do misy : mąkę,drożdże,masło,mleko,cukier,sól,jajka i rum.Ciasto wyrobić przy pomocy miksera,tak aby się nie przyklejało do brzegów misy.
  2. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ponownie szybko zagnieść i odstawić na 30 minut aby jeszcze raz wyrosło.
  3. Tłuszcz do smażenia podgrzać na średnim ogniu do 180 st C. Ciasto nabierać łyżką,wkładać do tłuszczu i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.Wyjmować cedzakiem,osączyć na sicie i oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz