
- 30 dag mąki (30 łyżek płaskich)
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 125 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki rumu
- 1 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Wszystkie składniki ciasta które winny mieć temperaturą pokojową włożyć do misy : mąkę,drożdże,masło,mleko,cukier,sól,jajka i rum.Ciasto wyrobić przy pomocy miksera,tak aby się nie przyklejało do brzegów misy.
- Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ponownie szybko zagnieść i odstawić na 30 minut aby jeszcze raz wyrosło.
- Tłuszcz do smażenia podgrzać na średnim ogniu do 180 st C. Ciasto nabierać łyżką,wkładać do tłuszczu i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.Wyjmować cedzakiem,osączyć na sicie i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz