niedziela, 3 lutego 2013

CHAŁKI DROŻDŻOWE

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 i 1/2  dag drożdży
  • 250 ml mleka ciepłego
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
  2. Masło ucieramy z cukrem ,solą i 2 jajkami.Dodajemy drożdże, mąkę i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej części wyrabiamy 1 długi rulonik który możemy podzielić na 3 równe części. Z 3 ruloników robimy warkocz (z resztą ciasta postępujemy tak samo) który przekładamy na blachę wysypaną mąką , następnie chałki smarujemy białkiem i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz