- 50 dag mąki pszennej
- 2 i 1/2 dag drożdży
- 250 ml mleka ciepłego
- 2 jajka
- 1 białko
- 1 łyżka cukru
- 1/3 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła

Przygotowanie
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
- Masło ucieramy z cukrem ,solą i 2 jajkami.Dodajemy drożdże, mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej części wyrabiamy 1 długi rulonik który możemy podzielić na 3 równe części. Z 3 ruloników robimy warkocz (z resztą ciasta postępujemy tak samo) który przekładamy na blachę wysypaną mąką , następnie chałki smarujemy białkiem i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz