- 45 dag mąki
- łyżka soli
- 6 łyżek smalcu
- 280 ml gorącej wody
- mąka do podsypania
- 30 dag piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- puszka pomidorów bez skórki
- puszka kukurydzy
- 2 papryki czerwone
- sól i chili do smaku
Przygotowanie
- Mąkę wymieszać z solą,rozetrzeć ze smalcem,stopniowo wlewać wodę i wyrobić ciasto.
- Porcjami rozwałkować na krążki wielkości patelni,ułożyć jeden na drugim,każdy przesypując mąką,smażyć na patelni bez tłuszczu.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso pokrojone w piórka o grubości 1 cm,potem przełożyć do garnka.
- Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojoną paprykę, dodać kukurydzę i pomidory z puszki z zalewą oraz mięso.Sos zagotować i przyprawić.
- Przed podaniem placki podgrzać ,napełnić je gorącym farszem i zwinąć.Można dodać cebulę i liście sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz