wtorek, 6 marca 2012

TORTILLE Z KURCZAKIEM

Ciasto

  • 45 dag mąki
  • łyżka soli
  • 6 łyżek smalcu
  • 280 ml gorącej wody 
  • mąka do podsypania
Farsz

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • puszka pomidorów bez skórki
  • puszka kukurydzy
  • 2 papryki czerwone
  • sól i chili do smaku
Przygotowanie
  1. Mąkę wymieszać z solą,rozetrzeć ze smalcem,stopniowo wlewać wodę i wyrobić ciasto.
  2. Porcjami rozwałkować na krążki wielkości patelni,ułożyć jeden na drugim,każdy przesypując mąką,smażyć na patelni bez tłuszczu.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso pokrojone w piórka o grubości 1 cm,potem przełożyć do garnka.
  4. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojoną paprykę, dodać kukurydzę i pomidory z puszki  z zalewą oraz mięso.Sos zagotować i przyprawić.
  5. Przed podaniem placki podgrzać ,napełnić je gorącym farszem i zwinąć.Można dodać cebulę i liście sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz