- szklanka ryżu
- kurkuma
- 4 pomidory
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- po 1 czerwonej,żółtej i zielonej papryce
- 20 dag pieczarek
- 3 łyżki oliwy
- 1\2 bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- wędzona makrela
Przygotowanie
- Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem kurkumy, osącz.
- Pomidory sparz,obierz ze skóry,pokrój w kostkę.Cebulę i czosnek posiekaj,papryki pokrój w paski,pieczarki w plasterki.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem,dodaj pieczarki,smaż chwilę,mieszając.
- Wrzuć papryki i pomidory,wymieszaj smaż chwilę.Włóż ryż, podlej gorącym bulionem,oprósz przyprawami.Smaż na małym ogniu ok 10 minut,mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.Dodaj obraną ze skóry i ości rozdrobnioną makrelę,wymieszaj,przypraw do smaku,podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz