piątek, 9 marca 2012

JARSKA PAELLA

Składnika:

  • szklanka ryżu
  • kurkuma
  • 4 pomidory
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 czerwonej,żółtej i zielonej papryce
  • 20 dag pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1\2 bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • wędzona makrela
Przygotowanie
  1. Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem  kurkumy, osącz.
  2. Pomidory sparz,obierz ze skóry,pokrój w kostkę.Cebulę i czosnek posiekaj,papryki pokrój w paski,pieczarki w plasterki.
  3. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem,dodaj pieczarki,smaż chwilę,mieszając.
  4. Wrzuć papryki i pomidory,wymieszaj smaż chwilę.Włóż ryż, podlej gorącym bulionem,oprósz przyprawami.Smaż na małym ogniu ok 10 minut,mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.Dodaj obraną ze skóry i ości rozdrobnioną makrelę,wymieszaj,przypraw do smaku,podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz