- 20 dag makaronu wstążki
- 3/4 bulionu drobiowego z kostki
- ziele angielski
- liść laurowy
- 3 duże ziemniaki
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- 20 dag boczku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- suszony majeranek
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku,odcedź.Bulion zagotuj z 3-4 ziarnami ziela angielskiego i liściem, wrzuć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki,ugotuj do miękkości.Wyjmij przyprawy,ziemniaki zmiksuj z bulionem.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy,zeszklij posiekany czosnek i oberwany z gałązek rozmaryn.Dodaj pokrojony boczek w paski,smaż 5 min.
- Wrzuć do garnka z bulionem,wymieszaj dokładnie z przecierem pomidorowym i ugotowanym makaronem.Podgrzej,gotuj 2-3 min. ,przypraw do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz