wtorek, 6 marca 2012

KARTOFLANKA Z MAKARONEM

Składniki

  • 20 dag makaronu wstążki
  • 3/4 bulionu drobiowego z kostki
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • 3 duże ziemniaki
  • oliwa 
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • 20 dag boczku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • suszony majeranek
Przygotowanie
  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku,odcedź.Bulion zagotuj z 3-4 ziarnami ziela angielskiego i liściem, wrzuć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki,ugotuj do miękkości.Wyjmij przyprawy,ziemniaki zmiksuj z bulionem.
  2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy,zeszklij posiekany czosnek i oberwany z gałązek rozmaryn.Dodaj pokrojony boczek w paski,smaż 5 min.
  3. Wrzuć do garnka z bulionem,wymieszaj dokładnie z przecierem pomidorowym i ugotowanym makaronem.Podgrzej,gotuj 2-3 min. ,przypraw do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz