czwartek, 27 września 2012

PIECZONE ŻEBERKA

Składniki:

  • 1,5 kg surowych żeberek
  • 1 kostka drobiowa z zielem angielskim i liściem laurowym
  • pół szklanki gorącej przegotowanej wody
  • garść majeranku
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki przyprawy jarzynka
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
Przygotowanie
  1. Ketchup mieszamy z jarzynką, papryką  i majerankiem.
  2. Żeberka smarujemy masą ketchupową  i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na dno wlewamy kostkę drobiową rozpuszczoną w gorącej wodzie.
  3. Pod przykryciem żeberka dusimy ok. 30 minut ( 180 st C) aż zmiękną od czasu polewając powstałym sosem.
  4. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut  w 220 st C na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz