sobota, 22 września 2012

BABECZKI Z RODZYNKAMI I JABŁKIEM

Składniki:

  • 4 szkl mąki 
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mleka zimnego
  • 1 1/2 szkl oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rodzynek na moczonych w gorącej wodzie
  • 3 kwaśne jabłka pokrojone w drobną kostkę
  • cukier puder do posypanie babeczek
  • foremki silikonowe do babeczek
  • 1łyżka kakao
Przygotowanie

  1. Mąkę ,cukier, kakao wsypujemy do miski, wlewamy mleko i olej , dodajemy jajka,sodę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy.
  2. Do uzyskanej masy wsypujemy odsączone rodzynki i kawałki jabłka , mieszamy za pomocą łyżki.
  3. Foremki napełniamy do połowy masą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 30 minut.
  4. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z formy i posypujemy cukrem pudrem. Masy starcza na ok. 48 babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz