sobota, 22 września 2012

ZIEMNIAKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM

Składniki ;

  • 1 kilogram ziemniaków dużych ( mniej więcej takiej samej wielkości)
  • pól kilo mięsa mielonego
  •  1 duża cebula
  • 1 marchew
  • pieprz i sól do smaku
  • kostka rosołowa
  • masło do posmarowania blaszki
Przygotowanie
  1. Mięso mielone przełóż do miski.Cebulę i marchew pokrój w kostkę i dodaj do mięsa mielonego. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
  2. Ziemniaki obierz i wydrąż środki następnie napełnij mięsem mielonym.
  3. Ułóż wypełnione ziemniaki na blaszce wysmarowanej masłem.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz ok. 70 minut.Kostkę rosołową rozpuść w szklance  gorącej wody i od czasu do czasu polewaj ziemniaki podczas pieczenia.Podawać najlepiej z surówką .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz