poniedziałek, 6 sierpnia 2012

MIZERIA

Składniki:

  • ogórki
  • czarny pieprz ziarnisty
  • gorczyca
-zalewa na 1 l wody

  • łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. octu 10%
Przygotowanie
  1. Ogórki myjemy,obieramy i kroimy w plasterki.Do każdego wyparzonego 300-ml słoika wsypujemy 3 ziarna pieprzu i 15 ziaren gorczycy. Wkładamy ogórki, lekko dociskamy.
  2. Zalewa: wodę chwilę gotujemy z cukrem ,solą i octem.Studzimy i zalewamy ogórki . Pasteryzujemu 5 minut.Słoiki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Przed podaniem mizerię odcedzamy i mieszamy ze śmietaną lub jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz