poniedziałek, 6 sierpnia 2012

DOMOWE OGÓRKI KONSERWOWE

Składniki:

  • 2kg ogórków
  • 1l wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 szkl. cukru
  • czosnek
  • marchew
  • koper lub liście wiśni
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • cebula
  • chrzan
Przygotowanie
  1. Wymoczyć ogórki.
  2. Ugotować zalewę z wody,octu,soli i cukru.
  3. Ogórki ułożyć w słoikach. Dodać 2-3 ząbki czosnku, 2-3 plasterki cebuli, ziarna pieprzu, kilka krążków marchwi, korzeń chrzanu i koper.
  4. Ogórki zalać gorącą zalewą i pasteryzować aż zmienią kolor ok 10 minut w zależności od wielkości ogórków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz