poniedziałek, 5 października 2015

Zapiekanka a'la gołąbki

Składniki:

  • mała główka kapusty białej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • mały słoik sosu słodko kwaśnego z warzywami
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 torebki ugotowanego ryżu ( według przepisu na opakowaniu)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka wegety
  • 1 łyżeczka kopru suszonego
  • 1 marchew


Przygotowanie
  1. Szatkujemy kapustę niezbyt drobno.
  2. Kroimy w kostkę marchew i mieszamy z kapustą.
  3. Mięso przekładamy do miski i mieszamy z ryżem , jajkami , koprem , vegetą orz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodajemy szklankę poszatkowanej kapusty i wszystko razem wyrabiamy.Jeśli mięso jest rzadkie to nie szkodzi.
  4. Na dno brytfanny wykładamy 3/4 poszatkowanej kapusty , na to układamy mięso mielone i wierzch posypujemy pozostałą kapustą wszystko lekko dociskając.
  5. Sos słodko kwaśny mieszamy z przecierem pomidorowym i polewamy wierzch zapiekanki.
  6. Zapiekankę nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C i tak pieczemy przez 60 minut , po tym czasie odkrywamy zapiekankę i pieczemy 30 minut w 180 st C.
  7. Zapiekankę można podawać z ziemniakami lub z chlebem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz