piątek, 2 października 2015

Rolada drożdżowa

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży sypkich
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • marmolada /twaróg lub gotowa masa makowa według uznania

Przygotowanie
  1. Mleko wlewamy do miski , następnie wbijamy jajka i dodajemy masło.Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Wsypujemy mąkę  , cukier i drożdże.Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości .
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części.Każdą część rozwałkowujemy na grubość 2 cm , powstałe placki smarujemy np marmoladą i zwijamy w rulon.
  4. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , smarujemy wierzch ciepłym mlekiem i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy ok 40 minut.
  5. Upieczone posypujemy np cukrem pudrem.
  6. Z podanego ciasta można zrobić też bułeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz