środa, 27 stycznia 2016

Galareta mięsna wieprzowo-drobiowa

Składniki:

  • 2 umyte nogi wieprzowe
  • 2 golonki indycze
  • 3 kostki warzywne
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki suszonej wegety lub seler,por,pietruszka
  • liść laurowy , ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach po kilka sztuk
  • woda
  • jedna obrana cebula
Przygotowanie

  1. Nogi i golonki wkładamy do garnka , zalewamy wodą ( wody tyle aby przykryła całe mięso).Gotujemy na wolnym ogniu do chwili zdjęcia ''ściętego białka - szumowin/burzowin ''
  2. Gdy zbierzemy szumowiny , wrzucamy cebulę , marchew , kostki warzywne , liść laurowy , ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach po kilka sztuk i suszoną wegetę. Wszystko gotujemy razem do momentu aż mięso będzie tak miękkie iż samo będzie odchodzić od kości.Pod czas gotowania na wolnym ogniu nie musiałam dolewać wody.
  3. Jak mięso będzie już gotowe , cały wywar przelewamy nad sitkiem do drugiego garnka.
  4. Mięso obieramy tzn oddzielamy od kości i dodajemy do powstałego wywaru. Marchew która gotowała się z mięsem kroimy w kostkę i też dodajemy do mięska.
  5. Można jeszcze dodać do wywaru kostkę rosołowa lub inną podobną przyprawę jeśli rosołek jest mało wyrazisty w smaku.
  6. Cały wywar wraz z mięskiem i marchewką gotujemy jeszcze  ok 30 - 40 minut na wolnym ogniu.Ugotowany wlewamy do szklanych miseczek i czekamy aż stężeje.
  7. Ja nie używam żelatyny gdyż zawsze mi się zsiada galaretka i wychodzi naprawdę smaczna oraz bardzo mięsna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz