sobota, 8 października 2016

Sałatka z cukini

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych, bez skórki
  • 2 średnie cukinie - obrane i bez gniazd nasiennych
  • 4 papryki kolorowe
  • 1/2 kg marchewki pokrojonej w kostkę i pod gotowanej
  • 2 łyżki soli


Zalewa:


  • 9 szkl. wody
  • 1 1/2 szkl octu
  • 3 szkl cukru
 
Przygotowanie
  1. Ogórki , cukinię i paprykę pokroić w kostkę- przełożyć do miski i dodać pod gotowaną marchew.
  2. Jarzyny posypać 2 łyżkami soli i wymieszać - odstawić na 1 godzinę aż puści sok.
  3. Gdy jarzyny puszczą sok wymieszać je i przełożyć do słoików , ciasno układając je.
  4. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać jarzyny.
  5. Pasteryzować sałatkę 15 minut.
  6. Sałatkę podawać po uprzednim odlaniu zalewy z majonezem , można dodać jeszcze groszek i kukurydzę do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz