poniedziałek, 21 września 2015

Zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 1.5 szklanki sypkiego ryżu
  • litr mleka
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jabłek 
  • masło do wysmarowania formy
  • mały jogurt naturalny 
  • cynamon
PRZYGOTOWANIE
  1. Ryż gotujemy na gęsto z mlekiem i 1 łyżką cukru kryształ oraz pół łyżeczki cukru waniliowego.Gdy masa będzie bardzo gęsta a nie chcemy jej przypalić garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę przykryty pokrywką. Ryż wchłonie resztę mleka
  2. Jabłka obieramy i kroimy w plastry.Przekładamy do garnka zasypujemy łyżką cynamonu i 1 łyżką cukru , gotujemy na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Powstały sok zlewamy i dodajemy do ryżu ugotowanego.
  3. Mały jogurt naturalny przelewamy do miseczki mieszamy z łyżką cynamonu i 2 łyżkami cukru.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ,wykładamy połowę ryżu na to kładziemy jabłka i przykrywamy resztą ryżu.Na wierzch równomiernie polewamy gotową masą z jogurtu naturalnego.
  5. Wstawiamy przykryte naczynie do nagrzanego piekarnika do 180 st C na 40 minut.Pięć minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę aby wierzch masy lekko się zarumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz