czwartek, 27 sierpnia 2015

CIASTO BRZOSKWINIOWE

Składniki:
2 szkl mąki pszennej
1 szklanka cukru drobnego
1\3 szkl oleju rzepakowego
1\3 szkl coca-coli lub innego napoju gazowanego albo wody gazowanej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 brzoskwinie
mąka i masło do podsypania tortownicy


Przygotowanie
  1. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę ok 1 - 1,5 cm.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę.
  3. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i wlewamy olej, następnie sypiemy proszek do pieczenia i napój gazowany.Wyrabiamy jednolite ciasto za pomocą robota kuchennego.
  4. Do ciasta wsypujemy brzoskwinię , mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
  5. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy.
  6. Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st C.
  7. Po upieczeniu wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz