wtorek, 28 lipca 2015

Bułki z parówkowym nadzieniem.

Składniki na bułki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła


Składniki na nadzienie:

  • 5 parówek
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego ( łagodny będzie mdły)


Przygotowanie
Bułki.
  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10 min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Parówki pokroić w plasterki i wymieszać z ketchupem.
  3. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować placek na który nakładamy nadzienie i następnie uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek)..Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15 - 17 min. w temperaturze 225°C. 
  4. Jako nadzienie możemy użyć mięso mielone wcześniej podsmażone lekko lub tez kapustę kiszoną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz