piątek, 17 kwietnia 2015

ciasto z połówkami jabłek

Składniki:
2,5 szkl. mąki,
2 duże łyżki cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
1 jajko,1 margaryna,
1 serek waniliowy 150 gr ( może być też jogurt naturalny lub smakowy a także śmietana 18 % - z tym że 2 łyżki śmietany tylko)
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części
  2. Jedną część położyć na prostokątną blaszkę, na to ułożyć połówki obranych i wydrążonych jabłek (ok 6-8 jabłek) .
  3. Wszystko przykryć drugą połową ciasta , którą podsypujemy mąka i rozwałkowujemy na kawałek wielkości takiej aby przykryć jabłka.
  4. Piec ok pół godz do 40 minut-( zależy od piekarnika) w temp.180 st.Gorący placek polać polewą z 1 łyżki śmietany i 1 szkl. cukru pudru.
  5.  Można wzbogacić wersję rozsmarowując dżem przed ułożeniem połówek jabłek i posypując jabłka cynamonem i cukrem waniliowym lub ugotować budyń w 300 ml mleka i użyć zamiast dżemu.
  6. Ciasto na talerzu z budyniem , drugie bez same jabłka :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz