piątek, 17 kwietnia 2015

Mini pizza

Składniki :
Ciasto:
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła

wierzch :

  • starty ser
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 30 dag pieczarek
  • kiełbasa pokrojona w kostkę
Przygotowanie:

  1. Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
  2. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów pizzy
  3. Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
  4. Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem.
  5. Wszystkie składniki bez sera podsmażyć na patelni.Ułożyć na cieście i wierzch posypać serem
  6.  Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez 20 - 25 minut w 185 stopniach C na złoty kolor.
  7. Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz