poniedziałek, 30 stycznia 2017

Sernik z kokosem

Zdjęcie użytkownika Edyta Aldona Malejko.Składniki:

-ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
-masa serowa:

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 4 żółtka
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 szklanki mleka
- masa z białek:

  • 7 białek
  • 1 galaretka lub 3 łyżki cukru
  • wiórka kokosowe


Przygotowanie
CIASTO:
  1. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
  2. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieść ciasto i wylepić nim dno formy do pieczenia.
MASA SEROWA:
  1. Ser zmiksować z budyniami.
  2. Do masy serowej dodać żółtka i cukier następnie olej i mleko - wszystko razem zmiksować.
  3. Masa serowa jest konsystencji ciasta naleśnikowego i takie powinno być :)
  4. Masę serową wylać na ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku w 170 st C przez 40 minut.
MASA Z BIAŁEK :
  1. Ubić białka z galaretką lub cukrem na sztywną pianę.
  2. Gdy ciasto podpieczemy przez 40 minut to na wierzchu delikatnie rozprowadzamy pianę z białek która posypujemy wiórkami kokosowymi.
  3. Ciasto z pianą zapiekamy do zarumienienia piany na lekki brąz ok 10-15 minut w 170 st C.
  4. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz