
-ciasto:
- 5 jajek
- 220 g mąki
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml ciepłej wody
- 3 łyżki kakao
- masa krówkowa lub polewa
- 3 szklanki mleka w proszku np Łaciate
- 125 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 torebka cukru waniliowego 16 g
Przygotowanie
Ciasto:
- Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać olej i wodę - utrzeć na jednolitą masę
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej - utrzeć razem .
- Do powstałej masy dodać mąkę , proszek i kakao.
- Wszystko razem ucierać ok 5 minut .
- Masę wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st C ok 30-35 minut.
- Upieczone ciasto przekroić na dwie części i nasączyć .
- Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , następnie ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć na puch, dodać słodkie wystudzone mleko i utrzeć na jednolitą masę
- Do masy maślanej dodać mleko w proszku i utrzeć.
- Gotową masą przełożyć ciasto.
- Wierzch ciasta polać masą krówkową lub polewą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz