poniedziałek, 30 stycznia 2017

Ciasto Mleczna Kanapka

Zdjęcie użytkownika Edyta Aldona Malejko.Składniki:

-ciasto:

  • 5 jajek
  • 220 g mąki
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 125 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki kakao
  • masa krówkowa lub polewa
- masa kremowa

  • 3 szklanki mleka w proszku np Łaciate
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 torebka cukru waniliowego 16 g 
Przygotowanie
Ciasto:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać olej i wodę - utrzeć na jednolitą masę
  2. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej - utrzeć razem .
  3. Do powstałej masy dodać mąkę , proszek i kakao.
  4. Wszystko razem ucierać ok 5 minut .
  5. Masę wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st C ok 30-35 minut.
  6. Upieczone ciasto przekroić na dwie części i nasączyć .
-Masa kremowa
  1. Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , następnie ostudzić.
  2. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać słodkie wystudzone mleko i utrzeć na jednolitą masę
  3. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i utrzeć.
  4. Gotową masą przełożyć ciasto.
  5. Wierzch ciasta polać masą krówkową lub polewą i wstawić na 2 godziny do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz