poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kruche Rogaliki z różaną marmoladą

SKŁADNIKI:

  • 4 1/2 szkl mąki
  • 1 1/2 kostka margaryny
  • 1 1/2 szkl śmietany 18%
  • 1/4 szkl cukru kryształ
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania rogalików
  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania
 Przygotowanie
  1. Do miski wsypać mąkę , cukier kryształ , proszek do pieczenia następnie śmietanę oraz margarynę w temperaturze pokojowej.Wszystko razem zagnieść - ciasto jest lekko lepkie.
  2. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
  3. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części , każdą część rozwałkować i wycinać trójkąty na rogale.Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady i zwijać.
  4. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
  5. Piec w 180 st C od 20 do 25 minut
  6. Ciepłe upieczone posypać cukrem pudrem .Rogale przez kilka dni zachowują swoją świeżość i kruchość

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz