piątek, 27 marca 2015

Wielkanocna Babka drożdżowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 35 dag cukru
  • 200 g masła
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 60 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • aromat waniliowy
  • cukier puder na lukier
Przygotowanie
  1. Masło rozpuścić w rondelku.Ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę , cukier i dodać drożdże rozrobione w ciepłym mleku.Wbić jajka , dodać kilka kropel aromatu.
  3. Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Ciasto wyrośnięte przełożyć do formy do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia.
  5. Piec w 180 st C przez 40 minut.
  6. Upieczone udekorować lukrem z cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz