czwartek, 5 marca 2015

Baba drożdżowa

Składniki :

  • 1/2 kg mki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dag drozdzy w kostce
  • 1/4 litra mleka (1 szkl)
  • 3 łyzki cukru (czubate )
  • sól, ewentualnie rodzynki.
Przygotowanie
  1. Z drożdży ,1 łyżki cukru odrobiny mleka zrobić rozczyn.Gdy podrośnie dodać do pozostałych składników (olej na samym końcu ) i dokładnie wyrobić.Odstawić do wyrośnięcia ,a następnie ponownie wyrobić (krótko).

2.Gdy podrośnie przełożyć do formy na babkę wcześniej natłuszczonej i wysypanej mąka lub bułka tartą.Pozostawić w cieple do wyrośnięcia, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st C ,piec ok 40 min.Po upieczeniu wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem lub lukrem.Ja piekłam w formie sylikonowej ok 25 minut .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz