czwartek, 14 listopada 2013

SAŁATKA COLESŁAW z kukurydzą i groszkiem

Składniki:

  • 4 szklanki białej kapusty startej na dużych oczkach
  • pół szklanki drobno startej marchewki
  • 2 małe cebule drobno posiekane
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka gęstego majonezu
  • 1 1/2 łyżko białego octu winnego
  • 2 1/2 soku z cytryny 
  • pieprz do smaku
- dodatkowo wedle uznania

  • puszka groszku zielonego
  • puszka kukurydzy
PRZYGOTOWANIE:

  1.  Kapustę kroimy bardzo drobno nożem, trzemy na grubych oczkach tarki lub w malakserze. Im drobniej tym lepiej. Następnie na grubych oczkach tarki trzemy marchew. Do miski z warzywami wędruje również drobno pokrojona cebula.
  2. Dodajemy groszek i kukurydzę ( w oryginalnym przepisie jej nie ma , ale też smakuje bardzo dobrze).
  3. Całość doprawiamy majonezem, octem jabłkowym (to on nadaje niesamowity smak tej sałatce), sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Jeśli wolicie ostrzejszą wersję warto dodać trochę musztardy sarepskiej, zaostrzy smak.
  5. Sałatka coleslaw powinna przegryźć się przynajmniej 1 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz