sobota, 15 grudnia 2012

KLUSECZKI LENIWE NA SŁODKO

Składniki :

  • 50 dag twarogu
  • 3 jajka
  • 15 dag mąki
  • 3 dag maki do podsypania
  • 3 dag masła
  • śmietana i cukier do polania klusek
Przygotowanie
  1. Twaróg zemleć, utrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać ser i wymieszać.
  2. Ubić pianę z białek , dodać do sera, wsypać mąkę i wymieszać.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypana mąką, uformować wałek o średnicy 2 cm, spłaszczyć i pokroić.
  4. Zagotować wodę z dodatkiem łyżki oleju i szczyptą soli , na wrzątek kłaść kluski,kiedy się zagotuja wyjąć łyżką cedzakową , polać śmietaną i posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz